Ókori technikák, melyeket nagyon kevesen ismernek

A meggyőzést, befolyásolást és manipulációt körülbelül 50-60 éve kutatják tudományos módszerekkel és kísérletekkel.

A technikai újításoknak köszönhetően rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, hogy olyan tudományos bizonyítékokat találjanak a kutatók, mellyel könnyebbé tehetik ennek a tudománynak a gyakorlati alkalmazását.

Kevés szó esik azonban a meggyőzés-, és befolyásolástechnikákat megelőző, csaknem 2000 éves tudományról, a retorikáról. A retorika fénykora az ókori görög és római időkre tehető, ma már az ún. neuroscience (magyarra fordítva idegtudomány) uralja az üzleti életet és a marketinget. A klasszikus retorika tudománya a XX-XXI. századra elvesztette jelentőségét.

A legtöbb ember azonban elfelejti, hogy ezeknek a tudományoknak az egyik fő alapja ez az ókori tudomány. Most is, folyamatosan jelen van életünkben, és ugyanolyan meggyőzési erővel bír, mint akkor, évszázadokkal ezelőtt.

Csupán korszerűsítésre szorul, ezt mondja Michael Erard nyelvész is, aki szerint óriási igény van a retorika mai korba való átalakítására. A retorika tudománya mindenütt jelen van, legyen az munkahely, egy reklám vagy akár egy meggyőző előadás.

A professzor és csapata éppen ezen dolgozik. Kipróbált és valódi technikákat tesznek elérhetővé a nagyközönség számára.

Mutatunk tőle 5 egyszerű, gyakorlatban is alkalmazható tippet, melyet értékesítés, személyes eladás során lehet hatékonyan alkalmazni.

1. Alliteráció (Foresound)

Talán az egyik legegyszerűbb retorikai technika. A szórakoztató és modern elemeket keveri össze, gyakorlatilag a nyelv fordulatait használja a meggyőzésre. Szomszédos szavakat, vagy ugyanolyan betűvel kezdődő szavakat tesznek egymás mellé a reklámszövegben, melyek a marketingben szórakoztatóan, kellemesen hatnak a vásárlók számára.

2. Rím (Backsound)

Ez egy kicsit hasonlít az előző technikához, lényege, hogy a reklámokban megjelenő rímpárok bizonyítottan különleges hatással vannak az agyra. A rímelő tulajdonságokkal rendelkező marketingszövegek meggyőzőbben hatnak.

3. „Humanizing”

Gyakran alkalmazott stratégia az eladásban, mégis ritkán tudatosul- igaz a reklámnak nem is ez a célja.

Lényege, hogy a termékeknek, élettelen tárgyalnak emberi tulajdonságokat adnak az eladási folyamat során- leginkább hangokat és érzelmeket. Így a potenciális ügyfelekben kialakulhat egyfajta kötődés a tárgy felé. Ez a technika még hatékonyabb lehet, ha vizuálisan is ábrázolják- a tárgyat, mint élőlényt.

4. Ellentét (Antithesis)

Ez egy trükkös stratégia, melyet úgy alkalmaznak, hogy a szöveg során drámai ellentéteket állítanak fel, ezzel pedig egy disszonanciát keltenek a meggyőzési folyamat során.

5. „Wordhack”

A „wordhack” nevű technikát széles körben alkalmazzák, nemcsak reklámokban, hanem a politikában is. Általában két tárgyat kötnek össze úgy vele, hogy a nevüket különböző nyelvtani szempontok szerint kombinálják.

 

Az előbb említett retorikai technikák az agyunk nyelvi és vizuális feldolgozási részeivel operálnak. Néha szórakoztatóak, kreativitásuk miatt könnyen megjegyezhetőek vagy gondolkodásra késztetik az agyat.

2000 év gyakorlata bizonyítja, hogy meggyőzési erejük, és hatásuk a másik emberre tagadhatatlan, ha pedig a mai kor igényeihez formáljuk őket, óriási eredményeket lehet velük elérni a marketing és eladások során.

 

 

 

forrás: https://www.neurosciencemarketing.com/blog/articles/rhetoric-works-brain.htm

Birds of a Feather Flock Conjointly (?): Rhyme as Reason in Aphorisms
McGlone, M. S., Tofighbakhsh, J.; First Published September 1, 2000 Brief Report, Psychological Science

kép: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/bf/5f/a1/bf5fa1e612d2c8c9b5861aba6d1e1748–commercial-advertisement-advertising.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_IOm8Yx5Gi5M/TFgrZ15uH4I/AAAAAAAAALE/N4P9djI05tc/s320/porkwithfork.bmp
http://aotw-pd.s3.amazonaws.com/images/ibm_outcomes_retail2.jpg
https://segd.org/sites/default/files/styles/galleryformatter_slide/public/07-metro-opposites-merit-2010-awards.jpg?itok=znAHbIMU
http://jeffreyhill.typepad.com/.a/6a00d8341d417153ef0112791b457428a4-pi

Csatlakozz a több ezer értékesítőhöz, akik sikeresen használják a technikáinkat!

Iratkozz fel az Instant Meggyőzés Klub várólistájára és megkapod a TOP5 meggyőzéstechnikát ajándékba!