Mikor jó, ha versenyt generálunk?

Meggyőzés és befolyásolás során könnyen abba a hibába eshetünk, hogy azt hisszük, ha versenyt generálunk, versenyhelyzetbe kényszerítjük tárgyalópartnerünket, akkor sikert érhetünk el.
Ez részben igaz, de kutatások bizonyítják, hogy nem mindig!

Egyes kísérletek azt mutatták ki, hogy a férfiak teljesítményét bizonyos szinten és bizonyos helyzetekben javítja a versenyszituáció, azonban a nőkét nem vagy csak minimális mértékben.
Ennél is rosszabb az arány, ha a különböző neműek versenyeznek egymással, ugyanis ilyenkor a nők teljesítménye nem, hogy nem nőtt- hanem volt, hogy csökkent.

Stephen Garcia és Avishalom Tor végzett egy kísérletet, melyben azt kutatták, hogy hatással van-e az ún. versenyzők száma az egyének személyes teljesítményére.
Teszteredményeket hasonlítottak össze, olyan módon, hogy az egyik csoport tagjai sokan írták azt; a másik csoportban lévő egyének pedig csak néhányan voltak a teremben.
Azok a személyek, akik csak néhányan voltak, mérhetően jobb eredményeket értek el.

Következtetéseik szerint ez azért van, mert minél kevesebb versenytárssal van dolgunk, annál inkább gondoljuk azt, hogy van esélyünk nyerni- mivel kevesebb az ellenfél.
Minél többen vagyunk, annál inkább nem tudjuk felmérni saját helyzetünket és veszítjük el a késztetést, motivációt arra, hogy győzni akarjunk.

A kutatók ezután úgy ellenőrizték a kísérletük eredményességét, hogy diákokat kértek meg egy teszt kitöltésére, mégpedig minél gyorsabban. A legjobb eredményt elérő 20%-nak 5$-t ígértek.
Minden diák egymaga volt az üres teremben, azonban az 1. csoportnak azt mondták, 10 versenytársuk; míg a 2-nak azt, hogy 100 versenytársuk van.
Az 1. csoport tagjai mérhetően gyorsabban töltötték ki a kvízt.

Hogyan alkalmazhatjuk ezt az elméletet gyakorlatban, meggyőzési folyamat során?

Ha férfiakat akarunk meggyőzni, generálhatunk versenyhelyzet, azonban arra vigyázzunk, hogy csak néhányan, maximum 10-en legyenek- különben csökken a teljesítmény.
Nőket és különböző neműeket ne versenyeztessünk egymással, ugyanis nem fogjuk elérni a kívánt eredményt!

 

forrás:
Weinschenk, S., A meggyőzés tudománya, HVG könyvek, 2015
Garcia, Stephen M. and Tor, Avishalom, The N-Effect: More Competitors, Less Competition (January 6, 2009). Psychological Science, Forthcoming.

Csatlakozz a több ezer értékesítőhöz, akik sikeresen használják a technikáinkat!

Iratkozz fel az Instant Meggyőzés Klub várólistájára és megkapod a TOP5 meggyőzéstechnikát ajándékba!