Miért fontos a helyes testtartás a meggyőzésben?

Az már tudományosan bizonyított tény, hogy a nonverbális kommunikáció jelentősen befolyásolja a társas kommunikációt, ebből következően pedig egyértelmű, hogy érzelmeink hatással vannak a nonverbális jeleinkre, azaz attitűdtárggyal kapcsolatos érzéseink megjelennek a nem verbális kommunikációban (testtartás, mimika, gesztusok stb.).
Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az érzéseinket valamivel kapcsolatban a verbális kommunikációban még tudjuk leplezni, azonban a nem verbális csatornákon ez mindig leolvasható.

Érdekes kutatási terület viszont, hogy azok a nem verbális jelek, melyeket tudattalanul vagy akár tudatosan felveszünk, mennyire lesznek hatással az érzéseinkre, hangulatunkra.

Ezzel kapcsolatban végzett kutatást Swetha Nair, az új-zélandi Auckland University pszichológusa és csapata, akik azt vizsgálták, a testtartás mennyire befolyásolja a reakcióinkat, érzéseinket- legfőképp abban a tekintetben, hogy milyen mértékben van ez hatással a személy stresszkezelésére.

A kísérletben 74 fő vett részt, akiket véletlenszerűen rögzítettek (fizikoterápiás szalaggal) vagy egyenes vagy görnyedt testhelyzetbe. Különböző feladatokat oldottak meg, miközben folyamatosan mérték a vérnyomás és pulzusszám változását.

Az egyenes háttal rögzített alanyoknál magasabb önbecsülést, jobb hangulatot, kevesebb félelemérzetet tapasztaltak, mint a csoport másik felénél. A görbe háttal rögzített személyek a nyelvi tesztekben több negatív érzelmi töltetű szót, több egyes szám első személyű névmást (én) és több befejezetlen szót (vagy korrigálást) használtak- mindezt magasabb pulzusszám és vérnyomás mellett.

Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyenes testtartás- amellett, hogy a mozgásszervi egészségre is jótékony hatással van- növeli az önbecsülést, javítja a hangulatot, csökkenti az egyén saját magára való fókuszálását, továbbá a pulzusszámot és vérnyomást is a megfelelő mederben tartja.

Azaz a helyes testtartással könnyebben birkózhatunk meg a stresszhelyzetekkel és érzelmeink is pozitív irányba tolódhatnak az adott attitűdtárggyal kapcsolatban.

Mindezt az elméletet kiválóan alkalmazhatjuk társas kommunikáció, meggyőzés, vagy személyes eladás során. Közvetetten a másik személyre is hatással van a mi hangulatunk, fontos, hogy azt lássa a másik személy, hogy tisztában vagyunk saját magunkkal, van önbecsülésünk és jó a hangulatunk. Ezt egy tárgyalás, üzletkötés, vagy akár állásinterjú során is alkalmazhatjuk, ráadásul bárhol gyakorolhatjuk- és egy idő után már rutinná fog válni számunkra a helyes testtartás felvétele.

 

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25222091
Health Psychol. 2015 Jun;34(6):632-41. doi: 10.1037/hea0000146. Epub 2014 Sep 15.

Nair S, Sagar M, Sollers J 3rd, Consedine N, Broadbent E.

Department of Psychological Medicine, The University of Auckland, NZ
Bioengineering Institute, The University of Auckland, NZ

Csatlakozz a több ezer értékesítőhöz, akik sikeresen használják a technikáinkat!

Iratkozz fel az Instant Meggyőzés Klub várólistájára és megkapod a TOP5 meggyőzéstechnikát ajándékba!