Hogyan tűnjünk jó vezetőnek?

Az emberek mindig jobban hallgatnak azokra a személyekre és követik őket, akikről azt gondolják, hogy vezetők vagy vezető egyéniségek.
De hogyan tudjuk azt érzékeltetni másokkal, hogy vezetők vagyunk?

Testbeszéd

Az első és legfontosabb dolog a testbeszéd. Gyakorlatilag, ha a testbeszédünk és amit mondunk, nincs összhangban egymással, akkor hiteltelenné válunk, és nem fognak bennünk bízni.
Az emberek tudattalanul is figyelik és értékelik tárgyalópartnereik testbeszédét.

Először mindig gondoljuk azt át, hogy mit akarunk közvetíteni, milyennek akarunk látszani a másik szemében- és értékeljük, hogy ez összeegyeztethető-e a testbeszédünkkel.

Ha vezetőnek akarunk látszani, ügyelni kell arra, milyen szögben állunk tárgyalópartnerünkkel szemben.
Ha közvetlenül vagy szemtől szemben állunk velük, akkor önbizalmat és tekintélyt fogunk sugározni, azonban, ha együttműködésre szeretnénk sarkallni őket, hatásosabb, ha egy kissé elfordulunk. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne legyek köztünk és hallgatóság között semmilyen tárgy, amely eltakar minket. Pozitív hatással bír, ha a teljes testünket látják.

Fejtartás

Fontos, hogy a fejünket általában egyenes tartsuk. Ha kicsit jobbra dőlünk, akkor az együttműködést jelent, ugyanakkor a behódolás jele is lehet!

Testtartás

Ha egyenesen és határozottan állunk valakivel szemben, akkor az önbizalmat és tekintélyt sugároz, azonban negatívan hat a meggyőzési folyamatra, ha ide-oda helyezzük a súlypontunk vagy nekitámaszkodunk valaminek.

Unalmat vagy idegességet sugározhat, ha folyamatosan csinálunk valamit, vagy ismételgetünk valamit. Ilyen például az előre-hátra lépés, jobbra-balra dőlés stb.

 

Fontos megjegyezni, hogyha idegesek vagyunk, ezt kifelé is sugározzunk és testbeszédünkből- még, ha tudattalanul is- de látni fogja ezt a hallgatóság.
Ez viszont visszafelé is működik, hatással lehetünk a hangulatunkra, ha egy-egy bizonyos testtartást veszünk fel. Ha kihúzzuk magunkat, mosolygunk, akkor a hangulatunkat is jobbnak fogjuk érezni.

Tehát a legfontosabb, hogy tudatosan ügyelni kell a testtartásunkra, azért, hogy önbizalmat, magabiztosságot sugározzunk és így vezetőnek tekintsenek minket. Ugyanis ekkor könnyebben bíznak bennünk és könnyebben teljesítik a kéréseinket.

forrás:
Weinschenk, S., A meggyőzés tudománya, HVG könyvek, 2015

Csatlakozz a több ezer értékesítőhöz, akik sikeresen használják a technikáinkat!

Iratkozz fel az Instant Meggyőzés Klub várólistájára és megkapod a TOP5 meggyőzéstechnikát ajándékba!