Hogyan törjük meg az ügyfelek ellenállását?

Szinte mindannyiunk félelme, amikor úgy kell felszólalnunk, vagy meggyőznünk másokat valamiről- hogy közben tudjuk, a hallgatóság biztosan nem fog velünk egyetérteni.
A következőkben most ehhez fogunk adni egy jó útmutatót, hogy hogyan lehet mégis megtörni az ellenállást, és elérni a saját céljainkat.

Ennek a típusú meggyőzésnek egy egyszerű, könnyen gyakorolható taktikája van, és szinte biztos, hogy sikert fogunk elérni akkor, ha az alábbi pontokat követjük:

1. Helyeseljünk

Fontos, hogy amikor a meggyőzési folyamat elindul, ne mondjuk rögtön ellent a közösség által előnyben részesített véleményeknek.
Sőt, először azt hozzuk szóba, és arról beszéljünk, ami nekik fontos, azaz helyeseljük, és erősítsük meg a véleményüket!

Amennyiben van egy fontos pontja a véleménynek, azt emeljük ki, és erősítsük meg!

2. Kognitív disszonancia

Ennek a pontja a legfontosabb része, hogy olyan kellemetlen érzést alakítsunk ki ügyfeleinkben, amely akkor alakul ki, amikor a véleményeik szemben állnak egymással. Ez azért lényeges, mert ha két ellentétes vélemény áll szemben bennünk, kénytelenek valamit tenni, hogy összhangba hozzák véleményük minden olyan pontját, amely nem áll szemben egymással.

3. Kognitív disszonancia csökkentése

Ahogy az előző pontban is leírtuk, jelenleg fennáll a kognitív disszonancia. Azaz, összhangba kell hozni ügyfeleinknek a saját érzéseiket. Ebben pedig mi fogunk nekik segíteni!
Azonnal mondani kell egy olyan megoldást, mellyel nem csak csökkentjük a kognitív disszonanciát, hanem a mi javaslatunkat is tartalmazza egyben.

Azaz, azt kell elérni, hogy a legvégén a saját, eredeti ötletünket javasoljuk az ügyfélnek! Ennek az ötletnek olyannak kell lennie, amely törli bennünk a disszonanciát, megoldást nyújt, és így el fogják fogadni azt, amit mi valójában szeretnénk. És így már ők is.
Ráadásul így kedvelni is fognak minket, ugyanis mi nyújtottunk megoldást a problémára!

 

forrás:
Weinschenk, S., A meggyőzés tudománya, HVG könyvek, 2015

Csatlakozz a több ezer értékesítőhöz, akik sikeresen használják a technikáinkat!

Iratkozz fel az Instant Meggyőzés Klub várólistájára és megkapod a TOP5 meggyőzéstechnikát ajándékba!