Az IKEA olyan kreatív meggyőzést alkalmaz a marketingben, amit eddig még senki

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]

Azt már a marketinggel foglalkozó szakmabeliek, és a meggyőzéssel mélyebben nem foglalkozók is jól tudják, hogy az IKEA mindig is élen járt a meggyőzési ötletek bátor megújításában; azonban legújabb ötletük annyira erősre sikerült, hogy azzal mindenkit jócskán megleptek.

A svéd bútorokkal és lakberendezési kiegészítőkkel foglalkozó vállalat sikerességének alapja talán az is, hogy a reklámokban, marketingben és értékesítési technikákban mindig egy lépéssel a kor trendjei előtt jártak, így pedig kiemelkedtek a versenytársak között.
Elég, ha megnézzünk a cég katalógusát, mondjuk 1990-ből, ’98-ból és 2000-ből.

Ha visszagondolunk ezekre az évekre, aligha jut eszünkbe még egy ilyen típusú katalógus, talán ez a típusú marketing az előző évtized közepén, végén kezdett divatba jönni, Magyarországon pedig lehet, hogy még később.

Az IKEA pedig azóta sem áll meg, sőt még agresszívebben alkalmazza azokat az apró értékesítési trükköket, melyekkel a vetélytársaik elé kerülhetnek, és szektorukban (de általános vélemény, hogy a reklám-, és marketingszektorban is) ők a legjobbak az eladásban, hatékonyságnövelésben. A technikai szektorban az Apple marketingjével lehetne őket összehasonlítani.

Ha egymás mellé tesszük és összehasonlítjuk 3 ugyanolyan szektorban értékesítő vállalat katalógusát 2018 januárjából, akkor talán még szembeötlőbb a különbség:

És ezek még mindig csak a katalógusok és szórólapok voltak.

Az IKEA viszont idén olyat lépett, ami mind az értékesítési-, reklám-, és marketingszektor szakértőit, mind a fogyasztókat meglepte; azonban kétségkívül hatásos marketingfogásról beszélünk, amivel még nem találkozhattunk a piacon.

A cég jelenleg egy olyan célcsoportot próbál kereszttűzbe venni, akiknek valószínűleg rövid időn belül, sok új bútorra és lakberendezési tárgyra lesz szükségük. A családalapítókat.
Természetesen ez egy tudatos kommunikációs döntés, a célcsoport elég szűk és speciális ahhoz, hogy jól megtervezett üzenetekkel célba lehessen őket venni, szükségük is van a termékekre, kedvezményeket is kapnak rá, tehát a vállalatnak is könnyű őket rávenni a vásárlásra, a potenciális vevőknek pedig kiváló döntés lehet az IKEA.

De ezt valahogyan velük is tudatni kell.

Kiváló ötlet az, hogy a családalapítóknak, vagy mondjuk terhes édesanyáknak kedvezmények járnak, nem is igazán nehéz ezt bizonyítani- lehet például igazolványokkal igazolni a kort, papírokkal a terhességet, de gömbölyödő pocak is elég bizonyítékot nyújt.

Vagy a terhességi teszt.

Ma már bármelyik gyógyszertárban vagy drogériában beszerezhető, pár száz Forintos összegbe kerül, és a használata könnyű. Ehhez csak a közeli boltba kell elmenni, néhány perc alatt elvégezni a tesztet, és mehetünk is az IKEA-ba bemutatni.

De hogyan lehet még ezt is egyszerűbbé tenni?
Hát úgy, hogy a katalógusba építjük be a terhességi tesztet!

A reklámújságban szereplő fekete színű ár az eredeti, a piros pedig a kedvezményes árat jelöli, méghozzá úgy, hogy a „tesztelt” terhességi csíkot hozzáérintjük a papírhoz

Az alábbi videón meg is lehet pontosan nézni, hogy hogyan működik a teszt:

 

Ahhoz, hogy létrehozzák ezt az újságot, nem kevés munkára volt szükség, sőt az IKEA még egy orvosdiagnosztikai céggel is leszerződött, hogy 4 hónapnyi tervezés és kutatás után a fogyasztókhoz kerülhessen a lap.

Egyelőre a katalógust Svédországban terjesztik, arról nincs pontos információ, hogy Magyarországra és a többi országba mikor jut el, de ahogy az IKEA-t ismerjük, talán nem kell rá majd hosszú éveket várni.

[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Csatlakozz a több ezer értékesítőhöz, akik sikeresen használják a technikáinkat!

Iratkozz fel az Instant Meggyőzés Klub várólistájára és megkapod a TOP5 meggyőzéstechnikát ajándékba!